Щороку в Україні проводиться маса цікавих фестивалів, присвячених найрізноманітнішим сферам культури, історії чи ремесел.
Тур на фестиваль сиру та вина у Львові
Щороку в Україні проводиться маса цікавих фестивалів, присвячених найрізноманітнішим сферам культури, історії чи ремесел. Багато з них, на жаль, досі залишаються маловідомими, хоча беззаперечно заслуговують на вашу увагу. Фестивалі — це завжди весело, цікаво, часом навіть незабутньо, а часом і дуже смачно.
Ми в жодному разі не пропагуємо любов до алкоголю, пропонуючи скуштувати все й одразу. Лише хочемо познайомити вас із фестивалями своєрідного напрямку, що присвячені любові до виноградних та інших хмільних напоїв, ремеслу їх виробництва та історії смаків.Насправді у нас в країні проводиться стільки цікавого! І от, обравши хоча б один фестиваль, взяти участь в унікальних дійствах, доторкнутись до особливого мистецтва виноробства та пізнавально провести вихідні, дуже навіть рекомендуємо.
Фестиваль «Закарпатське Божоле»
«У воді ти лиш своє обличчя побачиш, а у вині побачиш ти й серце чуже» — сказав якось Софокл.
Історія виноградарства у Закарпатті сягає часів Римської імперії, звідки були перейняті традиції вирощування сонячних грон на сприятливих для цього землях. Кількість виноградників тут з часом збільшувалась і у минулому столітті досягла площі 14500 гектраів. Та горезвісна радянська політика і сюди приклавши руку, своїм указом про так звану антиалкогольну компанію винищила велетенські площі з виноградними насадженнями, «утнувши» їхній розмір у Закарпатській області на більш як 10 тисяч гектарів. Та тим не менше виноробна справа у краї не занепала. І у наші дні потроху відроджується і розвивається.
Фестиваль “Закарпатське Божоле” – це свято сонячної осені, молодого вина, нового урожаю і золотого меду.Традиція прославляння наймолодшого вина в окремому дійстві прийшла до нас із однойменного регіону Франції. Її започаткували досвідчені виноградарі із Божоле, чиє вино дозрівало раніше, ніж у інших майстрів справи. Раніше відбувався збір виноградних грон, а ферментація вина проходила під час його транспортування через річку. Саме завдяки короткому терміну дозрівання Божоле, воно зберігає легкість і особливу ароматність, які мінються щороку, як і погодні умови, в яких дозрівають соковиті грона.
До речі, вино Божоле традиційно виготовляють особливим методом, що називається вуглецева мацерація. Цим незвичним словом називається бродіння усередині неушкоджених ягід винограду в результаті контакту соку зі шкіркою. Тобто, грона не пресують, а зібравши, цілими поміщають у спеціальні посудини, де і дозріватиме винний напій. На це йому потрібно всього один місяць.
Таке вишукане вино можна спробувати на закарпатському фестивалі. На гостей чекатиме дегустація плодів праці найкращих виноробів регіону. Як кажуть самі майстри алкогольної справи, вино у цей час унікальне – воно по-особливому ніжне, м’яке, і ще зберігає насичений неповторний аромат літніх днів і ласкавого сонця.
Закарпатці розважають гостей фестивалю розіграшами та лотереями, сувенірним ярмарком. А пригощають стравами традиційної гуцульської кухні. Тут вас познайомлять з історією закарпатського виноробства, традиціями вживання та особливостями унікального сонячного напою – Божоле.Цікаво, що у 2011 році “Закарпатське Божоле” проводили під землею. У старому винному підвалі Ракоці під назвою “Совине гніздо”.
Місце проведення: місто Ужгород, Закарпатська область
Час проведення: листопад
Міський фестиваль пива у Львові
У сиву давнину на львівських землях монахи при монастирях варили особливий напій з артезіанської води і хмелю – пиво. Офіційно та урочисто варити пиво у Львові почали з 1533 року, коли польський король видав на це спеціальний указ. Ним пригощали поважних послів і самих королів. Кажуть, що завдяки своїй якості львівське пиво скоро стало відомим у всій Австро-Угорській Імперії, а з роками й у інших країнах.
«Настрій» пивного фестивалю у Львові – етно-театральний. Це суто народна музика, танці, ігри, конкурси та інші розваги. Які мають на меті, крім іншого, познайомити гостей не лише з українською, а й німецькою, ірландською та чеською культурами. Адже пивні фестивалі мають дуже давні та розвинені традиції у країнах Європи. Люблять свято пива і у нас.
Вперше фестиваль пива провели у Львові у 2008 році. І зараз там вам запропонують дегустацію найрізноманітніших сортів цього хмільного напою. А ще буде безліч різних розваг, ярмарок. Зокрема, шоу велетенських ляльок, мотоциклів, «живих пам’ятників, та інші. Програма насичена і справді дуже цікава.
До речі, цьогоріч, як кажуть організатори, фестиваль проходитиме одразу в чотирьох різних місцях Львова, названих на честь «пивних» країн. У кожному – своя атмосфера: музика, смачні ароматні напої та цікаві люди. У дні пивного фестивалю вулиці Львова заповнить вишукана музика Ріхарда Вагнера, яка безумовно додасть особливого шарму дійству.«А хто львівське пиво п’є, сто років проживе» – так кажуть у Львові. Що ж, глибокої старості не обіцятимемо, та в тому, що буде смачно, гарно і цікаво, можемо запевнити.
Місце проведення: місто Львів
Час проведення: травень-червень, жовтень
Винний фестиваль у Берегово
Ласкаво просимо у світ Вакха і виноробництва! Берегово — місто найкрасивішої архітектури, шарму угорської культури та багатих винних підвалів. Біля відомого Карлового моста стоїть скульптура святого Венцела — покровителя виноробства.
Цей мальовничий куточок претендує на звання винної столиці України. Винний фестиваль у Берегово проводять щороку на початку весни, або вкінці зими ще з 2000 року. Він є міжнародним.
Найкращі з місцевих виноробів об’єдналися в орден святого Венцела. Вони називають себе лицарями і передають цей титул з покоління в покоління за умови, що сини теж займаються виноробною справою.Члени оригінальної організації присягають всіляко популяризувати винну славу Берегівщини і є натхненниками фестивалю. Свято ще називають «Біле вино». На ньому більше поціновують саме напої білого кольору. Один із найвідоміших закарпатських виноробів Карл Шош (член вищезгаданого ордену)пояснив: «Більше в нас йде все ж білий виноград. Більше його вирощуємо і на наших наділах. Зараз розраховую так, аби в мене у господарстві було 70% білого винограду, а 30 % – червоного».
Між іншим, найвідомішими та найкращими білими закарпатськими виними (за результатами багатьох винних фестивалів) є: “Королівська леанка” винаря Олександра Ковача, “Липовина”, «Трамінер» Андрія Бігарі, та ін. Більшість із «титулованих» — саме із Берегова.
Процедуру прийому нових членів до лав Берегівського винного лицарського ордену святого Венцела можна побачити тільки на фестивалі у Берегово.Традиційно тут проводять виставку-ярмарок вин. Також виставку обладнання для виноградарства та виноробства. Народні гуляння, конкурси, частування…Все пройняте культурою вина і виноробних традицій.
Місце проведення: центральна площа Берегова (районний центр Закарпатської області)
Час проведення: лютий-березень
Свято сиру і вина у Львові
Сир і вино називають найвишуканішими продуктами. Крім того, вони як-найкраще доповнюють одне одного, тому й часто поєднуються в одному фестивалі. Вино, як і сир, має найстаріші традиції виготовлення, сотні сортів, видів і смаків.
У Львові традиція смакування різними видами вина існує вже кілька століть. В історичне місто-торговий центр ще у давнину завозили вишукані напитки із Угорщини, Італії, Іспанії, та навіть Криту. Та у самому Львові у часи, коли клімат тут був значно теплішим, росло багато виноградників. Зокрема на схилах Високого Замку, на території Кайзервальду.
Вперше Свято сиру і вина провели у Львові 8-10 жовтня 2010 року. Відтоді щоосені воно радує все більше відвідувачів. Тут можна познайомитись із культурою виноробства і сироваріння. Насолодитись живою музикою, чи романтичним фільмом просто неба, тримаючи у руках келих напівсолодкого терпкого напою. «Найкраще вино, багато файного сиру, вся Ваша дружня компанія на величезних диванах з соломи, за столами-бочками із справжнього дуба…» — так самі організатори описують фестиваль.
А ще фестиваль знаменитий створенням так званих винних портретів; дійством масового вичавлювання ногами виноградного соку для вина; та оригінальною Винною поштою (це коли надсилають листи з ексклюзивною винною art-листівкою у будь-який куточок світу). Поласувати найкращими сортами хмільного виноградного нектару, чи власноруч приготованим глінтвейном. Такі і десятки інших приємних можливостей з’явиться у вас, якщо завітаєте на фестиваль «Свято сиру і вина у Львові».
«На Львівському винному фестивалі особливо запам’ятався 80-градусний напій «Медовий вкляк».Скуштувавши його, одразу розумієш, що назва повністю виправдана. Оригінальною є не лише технологія виготовлення “Медового вкляку”, а й процедура його пиття.Щоб повністю відчути всю силу напою, тобто “вклякнути”, необхідно чітко дотримуватися такої послідовності дій: спочатку відпити половину келиха, але одразу не ковтати, а потримати в роті, імітуючи полоскання. Лише коли в роті усе заніміє і на очах виступлять сльози, тоді можна ковтати. Одразу ж потрібно заїсти це заздалегідь заготовленою закускою – шматком огірка, помазаного медом. І вже після цього настоянку можна випити до дна» — так описав враження з минулорічного фестивалю журналіст Олександр Чамара. Приїжджайте за своїми.
Місце проведення: площа перед Палацом мистецтв, або площа Ринок у Львові
Час проведення: кінець жовтня
Фестиваль «Червоне вино» в Мукачево
Кажуть, слово «вино» пішло від санскритського «вена», що означає «любити». І особливо гарно це слово відображає червоне вино. Солодке і терпке, сухе, десертне; багряне і рожеве; виноградне та ягідне… Напій богів, напій кохання.
«Червоне вино» – це наймасовіший та найстарший винний фестиваль, що проводиться на Закарпатті. Винороби краю з радістю пропонують свою домашню продукцію гостям звідусіль, організовуючи свято протягом уже 20 років.
Тільки тут ви зможете скуштувати таку величезну різноманість сортів червоного вина, виготовленого в домашніх умовах. Кількість запропонованих сортів досягає сотні. Не дарма свято ще називають Фестивалем домашнього вина. Фестиваль народний, отже й назви напоїв на прилавках народні. Винолюбам пропонують зокрема «Сльозу Януковича», «Яценючку», міцну, але солодку «Юлину радість». Та, як би там не було, вина зроблені з душею та з любов’ю.
Натуральність найкращої якості іскриться багряними кольорами у кувшинах та бутликах. До речі, запропонована продукція – не лише місцевого виробництва. Навіть винороби з Угорщини приїжджають сюди зі своїм крамом. Всі бажаючі змагаються у загальному конкурсі на звання найкращих виноробів, яких визначатиме журі та дегустаційна комісія.
Фестиваль традиційно проводять взимку, на Старий новий рік. Тематичні різдвяні постановки, співанки, танці, ярмарки… І, звичайно ж, дегустація вин. Голодним теж ніхто не залишиться, бо гуцули щедро пригощають найкращими стравами своїх країв, подаючи їх до вина. Триденна розважальна програма не дасть засумувати, і кожен знайде тут щось своє.
Місце проведення: місто Мукачево у Закарпатській області
Час проведення: 12-14 січня
«Сонячний напій» в Ужгороді
Виноградне вино – найблагородніший стародавній напій, що лікує тіло і душу.Кажуть, хороше вино — еліксир життя. Бокалом найкращого вина і меду вас як гостя зустрінуть на весняному фестивалі в Ужгороді.
Десятки закарпатських виноробів представлять свої роботи, щоб серед них обрали ті, які гідні називатися шедеврами. Для цього діє спеціальна дегустаційна комісія. Тут приділяють велику увагу саме культурі споживання «правильного» вина. Його виготовляють за традиційними, місцевими, класичними, а також авторськими рецептами. Серед останніх трапляються справжні шедеври, кажуть професійні дегустатори. Та автори не розкривають своїх рецептів. Та в принципі, кожне вино смакує по-своєму добре.
А ще на Закарпатті виготовляють чудовий сир і мед. Їх, разом з іншими продуктами бджільництва теж представлятимуть на святі. Як каже досвід проведення заходу, один із майстрів може привезти більше десяти видів лише овечого сиру (!) Це, на думку сироварів, найкраща закуска до натурального вина.
Виступи народних гуртів, розважальні заходи, найяскравіші народні костюми і дуже особливий місцевий колорит. Все це варте того, щоб присвятити два дні сонячному Ужгороду.
Вперше «Сонячний напій» організували ще у 2005 році. Відтоді традиції не зраджують. Не раз місцем проведення був старовинний королівський підвал Ракоці, та згодом свято перенесли на вулиці міста.
Місце проведення: місто Ужгород, Закарпаття
Час проведення: кінець квітня – початок травня
Багато фестивалів цьогоріч скасовано “У зв’язку з важкою суспільно-політичною ситуацією в Україні». У деяких просто значно скорочена програма. Звичайно, було б недоречним проводити масові святкування за таких обставин. Та сподіваємось, найближчим часом у країні настане мир та спокій і, повернувшись до звичного життя, українці продовжуватимуть вшановувати традиції і мистецтво оригінальних жанрів.
Всвіті